Assam Notice

MCQ of Computer For all govt. Job

 Multiple Choice Question & Answer

1. CPU stands for?

a. Common Power unit.

b. Copy Past Unit

c.Command Prompt unit

d. Central Processing Unit

Ans-(d)Central Processing Unit

2.Which one of the flowing is not an input device?

a.Mouse

b. Track ball

c. Light Pen. 

d. Printer

Ans- (d)Printer

3. What is External memory called?

a. Primary memory

b. Secondary memory

c. Random access memory 

d. Read only memory

Ans- (b)Secondary Memory

4.Information retrieval is fastest from.

a. Floppy disk

b. Magnetic Tape

c.Hard disk

d. CD-ROM

Ans-(c) Hard disk

5.Which of the following is not a pointing input device?

a. Mouse

b. keyboard

c. Tack ball

d. Light pen

Ans- (b) Keyboard

6.RAM and ROM are

a. Secondary memory

b.Conductor memory 

c. Semi Conductor memory

d. peripherals

Ans- (c)Semi-conductor memory

7.      ‘C’ in CPU denotes.

a) 
Central                                

b) Common                             

c) Convenient

d) Computer

Ans- (a) Central

8.   Which of the following refers to the rectangular area for displaying information and running
programs?

 a)  Desktop                             

 b)
Dialog box                          

 c) Menu

 d) Window 


Ans- (d)Window

9.  The software that is used to create
text-based documents are referred
to as –

a)  DBMS               

 b) Suites 

 c) Spreadsheets

              d) Word processors

Ans- (d)Word processor
K
10.                    devices convert
human understandable data and programs
into a form that the computer can process.
a) 
Printing                               
b)
Output                                
c) Solid state

d) Input
Ans-(d) Input

11. What is the overall
term for creating
editing, formatting, storing, retrieving and printing a text
document?

   a)  Word processing                 

   b) Spreadsheet design                         

   c) Web design

   d) Database management

   Ans- (a) Word processing

12.  A set of rules for telling the computer what operations to perform is called a

a) 
procedural language

       b) 
structures

c)  natural language

d) 
programming language

     Ans- (d) Programming language 

13. Forms that are used to organize
business data into rows and coloumns are called

a)  transaction sheets

b) 
registers

c)  business forms

d)
spread sheets

Ans- (d) Spread sheet

14. To find the Paste Special
option, you use the clipboard group on the tab of power
point
a) Design                   
b)
Slide show
c) Page layout

d) Home

Ans-(d) Home

15.  When entering text within
a document, the Enter key is normally
pressed at the end
of every

a)  Line                        
b)
Sentence                             
c) Paragraph

d) Word

Ans-(c) Paragraph

16. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

    a)  ALU                        

    b) Control unit                         

    c) Disk unit

d) Modem

Ans-(a) ALU

17.  The method of Internet access
that requires a phone line, but offers faster access speeds than dial- up is
the                        connection.

a)  cable access

b) 
satellite access

c)  fiber-optic service

d) Modem

Ans- (d) Modem

19. software creates a mirror
image of the entire hard disk, including the operating system,
applications, files and data.

   a) 
Operating system

   b)  Backup software

   c)  Utility programs

   d)  Driver imaging

    Ans- (b) Backup software

   20.  Which of the following
cannot be part of an e-mail address?

      a) Period                      

      b) At sign                    

       c) Space

d) Underscore
  
Ans- (c) Space

21.  To navigate to a new web page for which you know the URL, type that URL
in the browser’s 
and press Enter

a) Address bar

b) 
Domain bar

         c) 
Address button

d)  Name button


Ans- (a) Address bar

22.  The CPU also called
the when talking about PCs, does the vast major it of the processing for
computer.

          a)  Microprocessor

  b) 
RAM

          c)  Memory system

      d) Microprocessors

  Ans- (d) Microprocessors











pabitraurang

Recent Posts

IBPS RRB Recruitment 2025 – Apply Online for 13,217 Clerk & Officer Vacancies

If you are preparing for a banking career and looking for a secure government job,…

1 month ago

LIC AAO Recruitment 2025 – Apply Online for 841 AAO & AE Vacancies

Life Insurance Corporation of India (LIC) has officially announced the LIC AAO Recruitment 2025 for…

1 month ago

IOCL Pipelines Division Recruitment 2025 – Apply Online for 537 Apprentice Posts

Indian Oil Corporation Limited (IOCL) has officially announced the IOCL Pipelines Division Recruitment 2025, inviting…

1 month ago

Assam Judicial Service Recruitment 2025 – Apply Online for 11 Grade-I Posts at Gauhati High Court

The Gauhati High Court has officially released the Assam Judicial Service Recruitment 2025 notification for…

1 month ago

DEE Assam Recruitment 2025 – Apply Online for 228 Special Educator Vacancies in LP & UP Schools

Introduction The Directorate of Elementary Education (DEE), Assam, has officially released a notification for the…

1 month ago

CGST Guwahati Recruitment 2025 – Apply for 11 Posts of Tax Assistant & Havaldar under Sports Quota

Introduction – CGST Guwahati Recruitment 2025 The Central GST, Central Excise & Customs, Guwahati Zone…

1 month ago